Dünya nüfusunun büyük bir kısmı obezite hastalığı ile mücadele etmektedir. Obezite nedir ve nedenleri nelerdir? Bu hastalık sebebi ile ölenlerin sayısı her geçen yıl artış göstermektedir. Yalnızca yanlış beslenmeden değil, teknolojinin yaşamımıza sağladığı kolaylıklar neticesinde hareketsiz bir yaşamın benimsenmesi ile de obezite hastalığına yakalanma riski gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenledir ki gelişmiş ve de gelişmekte olan ülkelerin en büyük sağlık problemlerinin başında obezite hastalığı gelmektedir.
Obezite nedir ve nedenleri nelerdir?
Günümüzde kolaylıkla vücut kütle endeksi hesaplanabilmekte ve kişinin boy ve kilosuna oranla vücudundaki yağ oranının fazla ya da az oluşu raporlanıp değerlendirilebilmektedir. Obezite hastalığını da bu doğrultuda tanımlamak mümkündür. Vücut kütle endeksi ölçümlerinizde eğer ki vücudunuzdaki yağ oranı boyunuza göre ve yağsız vücut kütlenize göre daha yüksek çıkıyor ise obezite riski taşıyabilmektesiniz demektir. Ülkemizde erkeklere göre kadınların obezite hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Obezite nedir ve nedenleri nelerdir diye sorarsak öncelikle birçok hastalığa yakalanma riskini de ortaya çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalarda vücut yağ kütlesi fazla olan bireylerin boyu ve kilosu gerektiği gibi olan bireylere göre daha kolay kalp krizi geçirdiklerini ortaya koymaktadır. Karaciğer yağlanması, astım hastalığı, yüksek tansiyon, alerjik hastalıklar, diyabet, felç, aşırı kıllanma, yüksek tansiyon, ruhsal problemler, zührevi hastalıklar ve de safra kesesi hastalıkları gibi birçok hastalık obezitenin etkisi ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın tedavisi; öncelikle bu hastalığın oluşumuna sebep olan etmenlerin ortadan kaldırılması ile sağlanmalıdır.
Obezite Hastalığının Nedenleri
-Hareketsiz bir yaşamın benimsenmesi
-Dengesiz beslenmenin yanı sıra öğünleri ve porsiyonları çoğaltarak gerekenden fazla yeme
-Yağlı hazır gıdaların sıklıkla tüketilmesi ve öğünlerde lokmaları yeteri kadar çiğnememe
-Gelir, eğitim düzeyi, aile vb. problemler sebebi ile ortaya çıkan psikolojik sorunlar
-Hormonal nedenler
-Genetik nedenler
-Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar
-Kadınlarda doğum sayısı
-Kullanılan bir takım ilaçların yan etkisi
-Yaş ve cinsiyet faktörü